Jan Verbeek: Een gouden muzikant

Vandaag 25 september 2021 bestaat Blaaskapel Brabant exact 13 jaar en hoopt dus over 2 jaar een volgende jubileum te kunnen vieren.

U zult zich afvragen, hoe kan er dan sprake zijn van een gouden muzikant? Wel, als u de samenstelling van de kapel een beetje kent weet U dat het rijk is aan ervaren muzikanten die hun sporen in de muziek op velerlei wijzen hebben verdiend. Velen zijn of waren ook lid bij andere verenigingen, harmonieën, fanfares, brassbands en kapellen. Vaak als jochie begonnen en de muziek trouw gebleven. Over trouw gesproken!

Zo’n jochie is ook Jan Verbeek. Deze week werd hij bij Lichtstad Brass waar hij ook fervent en trouw lid van is in het zonnetje gezet vanwege zijn gouden lidmaatschap. Als trompettist heeft hij zich gedurende deze tijd  ingezet voor deze vereniging. Terecht dat daar aandacht aan wordt besteed. Van de kant van Blaaskapel Brabant zijn felicitaties uiteraard op z’n plaats, ook zij zijn trots en blij zo’n goede muzikant en lid in hun midden te mogen hebben.

In het dit jaar verschenen boek “Blaaskapel Brabant, een portret van een Brabantse Blaaskapel” wordt ook aan de muziekgeschiedenis van Jan aandacht besteed. Wij willen zijn muzikale doopceel gaarne voor u lichten:

Jan Verbeek (Geldrop) : is lid sinds 6 mei 2010.

Hij startte als 13 jarige in de leerlingopleiding van het Geldrops Muziek Corps waar zijn vader de piston bespeelde. Sjang Boonen bracht hem de eerste beginselen van de muziek bij. Jan bleef het G.M.C. gedurende 30 jaar trouw. Als 16 jarige maakte hij kennis met de wat andere vorm van blaasmuziek, hij werd lid van de Boerenkapel  die o.l.v. Jef Bakermans in de loop van de tijd geleidelijk naar het Egerländer repertoire overging. Zo ontstond de Blaaskapel  Geldropse Jagers, vele jaren nadien omgezet naar Blaasorkest Geldrop en sinds enige jaren nu dan “Böhmische Freunde”. In deze lijn is Jannu zo’n 57 jaar een van de trompettisten. In de 70er jaren kwam hij in contact met de Philips Harmonie waar hij eveneens als trompettist in de “Kleine Staf” (drumband en koperblazers) optrad. Later voer die club als “Philips Brass” meer een eigen koers en sinds kort opereren ze geheel zelfstandig als “Lichtstad Brass”.  Jan bewaart goede herinneringen aan André Willems, een Belg, die leiding gaf aan dit orkest. Wie Jan wat beter kent weet dat het repertoire dat ook  Blaaskapel  Brabant voornamelijk speelt hem zeer na aan het hart ligt want je ziet hem ook bij andere orkesten regelmatig als invaller optreden.

Een bijzondere herinnering heeft Jan aan zijn optreden begin jaren ’90 als zogenaamde “Aida-trompettist”(op een trompet van ca. 2 meter lang) bij een uitvoering van de opera Aïda in de Rijnhal in Arnhem. Jan maakte ook vele concertreizen naar het buitenland mee met zowel de Philips Harmonie als de andere kapellen. Jan Verbeek, een muzikant die nu al ruim 60 jaar zijn steentje bijdraagt aan de blaasmuziek in onze regio.