Ontstaan en oprichting Blaaskapel Brabant 

Een aantal jaren geleden dacht onze voorzitter, Theo van Hamond,  na over de toekomst van de blaaskapellen en de ouder wordende muzikanten. Na veel jaren muziek maken en optreden wil de muzikant, die nog flink gemotiveerd is,  het muziekleven op een andere plezierige wijze voortzetten. Als dat dan in hoofdzaak overdag kan is dat aantrekkelijk.

Toen de periode van het vroegpensioen aanbrak kreeg die gedachte gestalte door met een aantal gelijkgestemde muzikanten te praten. Spoedig was er een namenlijstje gemaakt en werd de uitnodiging gestuurd naar een dertiental muzikanten gestuurd. Ondertussen werd nagedacht over de bezetting, de muziekstijlen en de organisatie van de op te richten kapel. Op 25 september 2008 kwamen de muzikanten in Boxtel bij elkaar. Omdat de muzikanten uit alle windrichtingen in Brabant kwamen kenden velen elkaar nog niet of nauwelijks. Het nodige enthousiasme was volop aanwezig. De oprichting was een feit.

De eerste repetitie werd gehouden op 9 oktober 2008 in D’n Borgh in Geldrop. Over een aantal onderwerpen, zoals de naam, het leiderschap e.d. werden in 2008 nog geen besluiten genomen, rustig aan beginnen was het devies. Het voorlopige bestuur werd gevormd door Theo van Hamond, Jac. Spitters en Noud Kreijveld. Thans bestaat het bestuur uit Theo van Hamond, voorzitter, Geert Coppens, secretaris en Piet Joosten, penningmeester.

In de periode na de start werd gewerkt aan de opbouw van het repertoire, de naamgeving, het invullen van het leiderschap, het formeel opstarten van de vereniging en het eerste optreden. Na een aantal repetities nam Pieter Bukkems het muzikale leiderschap op zich en werd vaart gezet achter de muzikale doelstellingen. In november 2021 nam Jos van de Rijt uit Deurne de muzikale leiding over. De muziekvereniging Blaaskapel Brabant werd bij notariële akte opgericht op 24 september 2009. Ook werden de andere praktische zaken vastgelegd in een huishoudelijk reglement.

De historische feiten op een rij:

 • Oprichting                     –  25 september 2008 te Boxtel;
 • Eerste repetitie           –    9 oktober 2008 in D’n Borgh te Geldrop;
 • Vestiging Muziekvereniging Blaaskapel Brabant – 24 september 2009, gevestigd te Boxtel;
 • Eerste optreden          –   22 oktober 2009 in De Walnoot te Boxtel.
 • Viering 1e lustrum juli 2013 in Oostenrijk met drie optredens in Hopfgarten, Kirchberg en op de Hahnenkamm in Kitzbühel
 • Viering 2e lustrum  op 25 nov.2018 met een jubileumconcert, samen met de Seniorenblaaskapel Geldrop en Musikfreunde “Zum Grünen Kranz” eveneens uit Geldrop. Tijdens dit concert werden 3 muzikanten van Blaaskapel Brabant gehuldigd vanwege hun 10 jarig lidmaatschap, t.w. Jac Spittens, Theo van Hamond en Pieter Bukkems.

Hoe ziet “Blaaskapel Brabant” er vandaag uit:

 • “Blaaskapel Brabant” staat onder leiding van de Heer Jos van de Rijt uit Deurne.
 • “Blaaskapel Brabant” telt 19 muzikanten, heeft een zanger en zangeres en een geluidstechnicus.
 • “Blaaskapel Brabant” speelt een breed muziekrepertoire met Moravische, Böhmische en Egerländer muziek. Veel ruimte is er ook voor evergreens, musicals, operettes en André Rieu-achtige en andere semi-klassieke sfeermuziek.
 • “Blaaskapel Brabant” heeft de beschikking over een geluidsinstallatie met een geluidstechnicus
 • “Blaaskapel Brabant” repeteert elke donderdagmiddag in Geldrop
 • “Blaaskapel Brabant” is lid van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO)
 • “Blaaskapel Brabant” verzorgt met name optredens op werkdagen en treedt veelvuldig op voor sociale organisaties, zorginstellingen, evenementen e.d. Maar ook voor andere optredens en op andere tijden staat de kapel open.

“Blaaskapel Brabant” speelt de blaasmuziek met passie in diverse stijlen  zodat het publiek hiervan intens kan genieten