Druk eindejaarsprogramma voor de kapel; nieuwe muzikanten doen hun intrede

Optredens:

Het was even wennen voor de muzikanten maar in een van de laatste weken van 2022 werd het toch nog druk. De Coronaperiode kende een erg rustige tijd, weinig repetities en geen optredens. Echter een inhaalactie rond de werving door voorzitter Theo  leverde toch nog twee optredens in december 2022 op. Op donderdag de 15e december voor de KBO afdeling van Esch en op 16 december luisterde blaaskapel Brabant in De Mortel de kerstviering van de plaatselijke KBO vereniging op.

Beide zalen waren goed bezet met een aandachtig luisterend publiek die ook toe waren aan een verzorgd uitje, met koffie, worstenbrood, krentenbrood en een borreltje. Ofschoon de kapel op dit moment de zang moet missen werd dit door het publiek ingevuld tijdens de kerstliederen die ook, gelet op het karakter van de bijeenkomst werden gespeeld en meegezongen. Verder kwamen uiteraard vele walsen en polka’s uit Bohemen en omstreken  aan bod.

Nieuwe muzikanten:

Dat Blaaskapel Brabant weer van zich kon laten horen (en zien) was mede te danken aan meerdere nieuwe mensen die de kapel als nieuw lid dan wel als tijdelijk invaller kwamen ondersteunen. Bij het wegvallen van de eerdere leider en het aantreden van de nieuwe orkestleider, Jos v.d.Rijt  waren ook meerdere muzikanten gestopt waardoor de bezetting onder druk kwam te staan. Het hart van de kapel, de slagwerker, kwam door ernstige ziekte stil te vallen en hij is op dit moment nog steeds niet in staat om zijn plaats weer in te nemen. Blaaskapel Brabant wenst hem, Willie Jansen, een goed herstel toe en hoopt hem binnen afzienbare tijd weer achter de drums te zien en te horen.

Gelukkig kon de kapel een beroep doen op een “oude rot in het vak “ Toon Linssen uit Best die na wat jaren stilstand zijn hobby weer met groot enthousiasme kon oppakken en de kapel uit de brand wist te helpen. Toon heeft als slagwerker in de kapellenwereld zijn sporen ruimschoots verdiend, hij speelde o.m. bij de Böhmerwaldkapel uit het Limburgse Schinnen, momenteel een van de toporkesten in Nederland. Ook bij “De Stoelenmatters “uit Oirschot liet Toon vele roffeltjes horen.

Toon woont trouw de repetities bij, maar…….hij heeft ook een caravan waarmee hij samen met zijn vrouw regelmatig een aantal weken op pad gaat, dus geen drummer beschikbaar.

Of toch wel want we hadden ook nog Hein Manders uit Helmond, de drummer van o.m. de Helmondse Brandweerkapel. Daarnaast heeft Hein ook vele jaren bij vele andere verenigingen het slagwerk verzorgd, dus in onze kapel wel toevertrouwd. Hij vult de absentie van Toon  Linssen vlijtig en trouw in, we hoeven maar te bellen en Hein is er. Wat een weelde.

Ook bij de trompetsectie was uitbreiding zeer gewenst; nou was daar al langer sprake van onderbezetting maar na het vertrek van een van de twee 1e flügelhornblazers was de spoeling wel héél dun. Gelukkig kwam een welkome aanvulling uit het oosten, uit de Neerkant om precies te zien, Pierre Smeets, al bijna 60 jaar signaaltrompettist bij Die Zwei Dörffer en ook o.m. bij Krajovanka,  kwam  de gelederen versterken en vult die partij met verve in. Pierre was bij genoemde kapellen ook regelmatig als solist te horen  in prachtige trompetsolo’s, wellicht dat dit binnen Blaaskapel Brabant ook gaat gebeuren.

Het was niet de eerste keer dat de kapel om muzikanten verlegen zat, al jarenlang was er een onderbezetting bij m.n. de melodiegroep. Oproepen in de media bleken niet te helpen, je moet het vooral hebben van relaties binnen de muziekwereld zelf. Nou had Blaaskapel Brabant met het binnenhalen van Jos v.d.Rijt als muzikaal leider wel een kanjer op dat gebied in huis, bij meerdere verenigingen als dirigent of trompettist actief en dat al tientallen jaren lang. Jos wist nog wel enkele namen maar men moet het ook nog maar willen.

Als eerste kwam uit Deurne Theo van der Zanden uit de hoed van Jos. Hij kent hem goed, vanuit de Kon.Harmonie Deurne maar ook bij het Vrijwillige Fanfarekorps der Genie spelen zij samen. Theo is zoals zovelen al tientallen jaren muzikant in hart en nieren dus zeer geschikt voor Blaaskapel Brabant. Alleen…drukke activiteiten met muziek maar ook andere zaken beletten Theo om als vast lid toe te treden maar bij optredens doet hij als invaller graag mee en daar zijn we maar wat blij mee.

Daarnaast wist Jos nog niet zo heel lang geleden nog iemand “te strikken”, n.b. zijn eigen zwager Frans Bouwmans,  thans wonend in Best maar afkomstig uit Deurne. Frans is net als Theo en Jos al vele tientallen jaren trompettist èn groot liefhebber van de blaaskapelmuziek. Er was echter een probleem van te veel verenigingen maar Frans heeft voor Blaaskapel Brabant de juiste keuze gemaakt en is als lid toegetreden. Opnieuw een aanwinst voor de kapel, de eerste rij is weer aardig gevuld.

Tot slot, de 2e rij kende  m.n. binnen de tromboneselectie ook 2 vacatures. De tenorgroep daarentegen was goed bezet en onze enige vrouwelijke muzikante, Monique Trienekens, een all-round musicus was bereid om de overstap te doen en vult nu samen met Fons de trombonepartijen vakkundig in.