2008-2018 10 jaar Blaaskapel Brabant

Op 1 mei 2008 ging klarinettist Theo van Hamond, woonachtig in Boxtel, met pensioen. Hoewel hij nog steeds actief was met muziek, sporten en bestuurskundige activiteiten, bleef een ‘oud’ idee hem achtervolgen: een nieuwe blaaskapel in het leven roepen. En inderdaad, kort nadat hij niet meer hoefde te werken, werd de daad bij het woord gevoegd. Theo sprak over zijn idee met enkele bevriende muzikanten, dacht nog eens na, en nog eens, en in september 2008 was het zover: de nieuwe kapel, het ‘nieuwe kind’ zag het daglicht: Blaaskapel Brabant. Inmiddels zijn we tien jaar verder en heeft de kapel een goed gevulde agenda en komt de eigen identiteit, met bijvoorbeeld nummers uit het repertoire van André Rieu en James Last, steeds meer naar voren.

Nu, 2018, zijn van de 11 leden waarmee gestart werd er nog 3 oprichters over, Jac Spitters, Pieter Bukkems en Theo van Hamond. Pieter heeft vanaf het begin de muzikale leiding verzorgd terwijl Theo ook vanaf het begin naast zijn es-klarinetpartij de voorzittershamer heeft gehanteerd.

 

Op dit moment kent de kapel 21 leden. Helaas zijn er in de afgelopen jaren ook enige leden overleden, in 2016 Cor Bogers en in 2018 Jef Bakermans.

Op 22 oktober 2009 vond het allereerste concert plaats in Boxtel, voor de plaatselijke KBO. Vrijwel elk jaar treedt Blaaskapel Brabant daar nog op. Daarnaast heeft zij in de loop der jaren op meer dan vele tientallen plaatsen het publiek met haar vrolijke klanken verblijd.

Een van de hoogtepunten was de concertreis die de kapel in 2013, ter viering van het 1e lustrum, maakte naar Oostenrijk waar in Hopfgarten, Kitzbühel en Kirchberg optredens werden verzorgd.

In 2015 werd tijdens een gemeenschappelijk concert met Blaskapelle Fresia de nieuwe outfit, een “koningsblauw” vestje met fraai borduurwerk op vest en hemdkraag gepresenteerd.

Anno 2018 floreert de kapel, met een goede bezetting in alle registers met uitzondering van de flügelhorngroep waar nog steeds een vacature blijft.

Het orkest bestaat nog steeds uit muzikanten vanuit de verre omgeving rond Geldrop, waar de wekelijkse repetitie plaatsvindt. In het jubileumjaar vonden, naast de gebruikelijke concerten voor de KBO en Zonnebloem ook enkele concerten plaats ter onderstreping van het regionale karakter dat de kapel kenmerkt.

Op zondag 25 november a.s. vindt er een jubileumconcert plaats in zaal “de Borgh” in Geldrop, tezamen met een tweetal andere Geldropse kapellen, Musikfreunde “Zum Grünen Kranz”, o.l.v. Tim Messerschmidt en Senioren Blaaskapel Geldrop. Deze laatste staat onder leiding van Pieter Bukkems. De aanvang is om 13.30 uur en de entree is gratis. U bent van harte welkom!